Hastalığının gidişatı nasıl beslendiğine bağlıdır. Yasak olan besinlerden uzak durman bir nebze de olsa seni rahatlatır.

Böbrek Hastalıkları

Uygula!

– Doktor ve diyetisyen eşliğinde diyet yap.

– Sıvı tüketiminde doktorunun söylediği dışına çıkma.

– Peynir ve zeytin tüketirken doktoruna danış.

Dikkat Et!

– Sodyum içeriği yüksek olan besinlere dikkat et.

– Potasyum içeriği yüksek olan besinlere dikkat et.

– Protein içeriği yüksek olan besinlere dikkat et.

Yapma!

– Taneli reçel tüketme.

– Pancar, asma yaprağı, enginar, ıspanak, pazı ve bezelye tüketme.

– Besin desteklerini doktor kontrolü olmadan kullanma.

Diyabet

Uygula!

– Tam tahıllı besinleri tüket.

– Hep aynı saatte beslen.

– Ana öğünlerde salatayı ihmal etme.

Dikkat Et!

– Ara öğün saatine dikkat et.

– Su tüketimine dikkat et.

– Açık hava yürüyüşüne dikkat et.

Yapma!

– Uzun süre aç kalma.

– Hareketsiz yaşama.

– Sakatat tüketme.

Gut

Uygula!

– Su tüketimini arttır.

– Et, tavuk, balık ve kurubaklagil tüketirken ölçüye dikkat et.

– Alkali besinlerin tüketimini arttır.

Dikkat Et!

– Mercimek, ezogelin ve mantar çorbalarını sınırlı tüketmeye dikkat et.

– Ispanak, bezelye, mantar, kuşkonmazı sınırlı tüketmeye dikkat et.

– Ağır spor yapmamaya dikkat et.

Yapma!

– Yağ içeriği yüksek besinleri tüketme.

– Bulgur tüketme.

– Sakatlat tüketme.

Kabızlık

Uygula!

– Su tüketimini arttır.

– Lifli besinleri tercih et.

– Bol haraket et.

Dikkat Et!

– Haftada 2-3 kez kurubaklagil tüketmeye dikkat et.

– Salatalara zeytinyağı eklemeye dikkat et.

– Tam tahıllı ürünleri tüketmeye dikkat et.

Yapma!

– Muz kabuksuz elma ve şeftali tüketme.

– Sedanter (hareketsiz) olma.

– Her kabız olduğunda ilaç ve bitkisel çayları tüketme.

İshal

Uygula!

– Haşlanmış patates, pirinç, kabuksuz elma, şeftali ve muz tüket.

– Yoğurt tüketimini arttır.

– Su tüketimini yükselt.

Dikkat Et!

– Besin hijyenine dikkat et.

– Yeterli sıvı tüketimine dikkat et.

– Probiyotik kullanmaya dikkat et.

Yapma!

– Lifli besinlerden uzak dur.

– Meyveleri kabuklarıyla birlikte tüketme.

– Az yeme.

Karaciğer Hastalıkları

Uygula!

– Protein tüketimine özen göster.

– Lesitinden zengin yumurta, soya ve tam tahıllı ürünleri tüket.

– Sebze ve meyvelerle günlük beslenmeni renklendir.

Dikkat Et!

– Haftada en az 150 dakika fiziksel aktivite yapmaya dikkat et.

– Glisemik indeksi düşük karbonhidratları tüketmeye dikkat et.

– 3 porsiyondan fazla meyve tüketmemeye dikkat et.

Yapma!

– Doymuş yağlardan ve trans yağlardan uzak dur.

– Hızlı kilo verme.

– Alkol tüketme.

Kollestrol

Uygula!

– Az yağlı ürünleri tüket.

– Tam tahıllı ürünleri kullan.

– Bol salata tüket.

Dikkat Et!

– Haftada 2 kez balık tüketmeye dikkat et.

– Haftada 2-3 kez kurubaklagil tüketmeye dikkat et.

– Çiğ yağlı tohumları düzenli tüketmeye dikkat et.

Yapma!

– Haftada 2 kereden fazla kırmızı et tüketme.

– Alkol tüketimini azalt.

– Şiddetli egzersizlerden kaçın.

Mide Hastalıkları

Uygula!

– Yiyecekleri pişirirken benmari / haşlama / fırın gibi yöntemleri kullanınız.

– Ilık besinleri tüket.

– C vitamini yönünden zengin besinleri tüket.

Dikkat Et!

– Yemek sırasında katı ve sıvı besinleri bir arada tüketmeye dikkat et.

– Yavaş yemeye dikkat et.

– Çok uzun süre aç kalmamaya dikkat et.

Yapma!

– Yemekleri yoğun baharatlı tüketme.

– Gazlı içeceklleri tüketme.

– Kızartma tüketme.

Bariatrik Cerrahi

Uygula!

– Besinleri küçük miktarda tüket.

– Sıvıları yavaş yavaş / yudum yudum tüket.

– Yeni beslinlere başlarken diyetisyenine danış.

Dikkat Et!

– Hızlı yememeye dikkat et.

– Hareketli olmaya dikkat et.

– Öğünlerde 150 ml’yi geçmemeye dikkat et.

Yapma!

– Yemeklerden 15 dakika önce ve yarım saat sonra su ve diğer sıvıları tüketme.

– Öğünlerde katı ve sıvı besinleri bir arada tüketme.

– Şeker eklenmiş besinleri tüketme.

Kilo Yönetimi

Uygula!

– Süt ve ürünlerinden yarım yağlı olanları tüket.

– Fiziksel aktiviteni arttır.

– Besinleri yavaş yavaş tüket.

Dikkat Et!

– Ara öğün yapmaya dikkat et.

– Ana öğünlerine salata eklemeye dikkat et.

– Yemek yaparken koyduğun yağ miktarına dikkat et.

Yapma!

– Kırmızı et ürünlerini haftada 2-3 kezden fazla tüketme.

– Hareketsiz kalma.

– Sakatat tüketme.

Kanser

Uygula!

– Yemek yiyememe sorunu birkaç günde düzelmezse doktoruna bildir.

– Yemek yiyemediğinde sıvı besinleri tüket.

– Az az sık sık beslen.

Dikkat Et!

– Yatarken bir şeyler yememeye dikkat et.

– Su içmek istemediğinde süt, ayran, meyve suyu gibi sıvıları tüketmeye dikkat et.

– Kendini iyi hissettiğinde çok yemeye dikkat et.

Yapma!

– Uzun süre aç kalma.

– Yemek sırasında sıvı tüketme.

– Doktorundan habersiz bitkisel ürünler kullanma.

Hipertansiyon

Uygula!

– Günde 2-3 litre su tüket.

– Günde 2-3 porsiyon süt ve ürünlerini tüket.

– Yemeklerden veya ekmeklerden birini tuzsuz tercih et.

Dikkat Et!

– Sebze tüketmeye dikkat et.

– Aktif olmaya dikkat et.

– Karbonhidrattan yoğun kan şekerini hızlı yükselten besinleri tüketirken miktarına dikkat et.

Yapma!

– Yemeklere sonradan tuz atma.

– Salamura, turşu, zeytin gibi ürünleri tüketme.

– Aşırı alkol tüketme.

Metabolik Sendrom

Uygula!

– Tam tahıllı besinler tüket.

– Bol salata tüket.

Dikkat Et!

– Haftada 2-3 kez kurubaklagil tüketmeye dikkat et.

– Haftada 2-3 kez balık tüketmeye dikkat et.

– Ara öğün yapmaya dikkat et.

Yapma!

– Haftada 2 kezden fazla kırmızı et tüketme.

– Alkol tüketimini azalt / tüketme.

– Fazla tuz tüketme.