Diyabetli bireylerin beslenme programı düzenlenirken multidisipliner bir yöntem kullanılmalıdır. Uygun diyet, eğitim, egzersiz programı ve ilaç tedavisi bir arada uygulanmalıdır. Hastalığın tedavisinde diyabetin doğuştan ya da sonradan gelişmiş olmasına göre izlenecek yol değişmektedir. En önemli kural kişinin kendine özel olarak hazırlanmış tedavi programını ve beslenme programını titizlikle uygulamasıdır.
***Bunun için diyabet teşhisi konan bireylerin mutlaka bir beslenme ve diyet uzmanından yardım almaları gerekmektedir.

Normal kan şekeri sınırı 100 mg / dL veya altı olarak kabul edilir. Eğer bireyin kan şekeri 100-125 mg / dL ise bozulmuş glikoz toleransı gelişmiştir ve diyabet adayıdır. Eğer bireyin kan şekeri 125 mg / dL ve üzerinde ise diyabetik birey teşhisi uzman doktoru tarafından konulur. Kan şekeri dışında bireylerin hemoglobin A1c değerleri de kontrol ve takip edilmelidir. Normal kabul edilen hemoglobin A1x değerleri % 3 ile % 6 arasında olmalıdır. Bugünkü veriler ışığında şeker hastalığı tedavisinde güvenli kabul edilen hemoglobin a1c değeri % 6,5’dir.

Başlıca uzak durulması gereken besinler arasında şeker ve şekerli yiyecekler (reçel, bal, pekmez,çikolata, kurabiye, kek vb) sıralanabilir. Yağ grubunda yer alan tereyağ, margarin, iç yağ, kaymak ve krema tüketilmemelidir. Salam, sucuk, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünlerinden ve sakatatlardan uzak durulmalıdır. Pişirme yöntemine çok dikkat etmek gerekir. Kızartılmış ve kavrulmuş besinler sofradan uzaklaştırılmalıdır. Bunun dışında içeriğini bilmediğiniz ve diyetisyeninizin önermediği her türlü yiyecekten de uzak durulmalıdır.

Diyabetik bireyler için tatlandırıcı yaşam kalitesini artıran bir faktördür. Diyabetik bireyler de uygun tatlandırıcılar sayesinde tatlı çeşitlerinden tüketebilirler. Bunun için doğru olan yaklaşım; beslenme ve diyet uzmanlarından alınan öneriler ışığında enerji vermeyen tatlandırıcılardan tercih etmektir. Aspartam, asesülfam-k, sakkarin, siklamat daha çok tercih edilmesi gereken tatlandırıcılar arasında sayılabilir. Yapay tatlandırıcıların kullanım şekline dikkat edilmelidir; yüksek ısıya maruz kaldığında tatlarında acıma olur. Bu nedenle kaynar besine değil, ateşten indirildikten sonra ılımış olan besine eklenmelidir. Son dönemde bitkisel (doğal) tatlandırıcılar piyasaya sürülmüştür. Bu tür tatlandırıcılar pişirme esnasında kullanılabilir. Tüketim miktarına değinecek olursak önerdiğimiz çeşitlere göre tüketilebilir günlük kullanım miktarları: Sakkarin 2,5 mg / kg, aspartam 40 mg / kg, asesülfam-k 15 mg / kg, siklamat ise 11 mg / kg şeklinde sıralanabilir.